Son zamanlarda tüketim sektöründe hızla kitlelere ulaşan LEGO oyunları çocukların sadece keyifli vakit geçirmesiyle kalmayıp, çoklu yaklaşımlarını da etkilemektedir. Çeşitli kutu içerikleriyle her yaşa hitap eden LEGO setleri, 2 yaş ve üzerine hitap etmektedir. Özellikle okul öncesinde oynanmaya başlanan bu kutu oyunlarının çocuklar üzerinde bilişsel ,duygusal ve davranışsal yönden gelişmesini güçlendiren ve kolaylaştıran bir etkiye sahip olduğu görülmüştür.
Okul Öncesi Dönem ve LEGO İşbirliği
Avrupa ülkelerinde okul öncesi müfredatta LEGO oyunlarının yeri oldukça önemlidir. Çünkü erken çocukluktaki bu dönem, bir çocuğun yaşam becerilerinin temelinin atıldığı zamana denk gelmektedir.
Yaşam becerilerinin temelinin atıldığı bu kritik dönemde etkileşimli ve eğlenceli oyunlar büyüme için oldukça önemlidir. Bu tür oyunlar, çocukların motor gelişimleriyle birlikte hayal gücü bağlamında da ilgiyi sürdürmektedir. Yeni hayat düzeniyle birlikte değişen oyun kalıpları “kendi kendini yöneten ve içsel olan” a doğru evrilmiştir. Önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz üzere biliyoruz ki, oyun ile terapi yapmak mümkün. Hatta oyun terapisi ile çocukların mevcut psikolojik durumlarını öğrenebilir ve engelleyebilmekteyiz. Aynı şekilde LEGO ile oyun da öğrenmeye hazırlığı attırmak ve kaygıyı gidermek konusunda etkilidir.
LEGO şirketi , öğrenme konusunda çocuklar için blok oyunlarını yüksek standartlarda test, hayal gücü, yenilikçilik ve yaratıcılığın yanı sıra eğlence, öğrenmeyi de vurguladığını dile getirmektedir. Müfredatın ve literatürün yenilenmesiyle birlikte yabancı ülkelerde LEGO ile eğitim sağlamaktadır. Ülkemizde de derneklerin ve özel okulların girişimleriyle yaygınlaşmaya başlamıştır.

LEGO Hakkında Anket Sonuçları
Psikogunluk.com ekibi olarak, bir grup yabancı araştırmacı tarafından yapılan anket sonuçlarına ulaştık. LEGO hakkındaki verileri sizler için derledik:
“LEGO inşaat tuğlaları okulda sağlanıyor mu?”
Anaokullarında LEGO sistemlerinin sağlandığını belirtilen %67 katılımcı iken, %33 lük pay ise okullarında sağlanmadığını belirtmektedir.
“LEGO ’nun yaratıcılığı geliştirdiğini düşünüyor musunuz?”
Görüşmeler sırasında öğretmen ve veliler , LEGO’nun faydalı olduğunu ancak pek çoğunun okulda veya ev ortamlarında satın alacak veya tutacak bütçeye sahip olmadıklarını ifade etmiştir. Katılımcı öğretmenlerin 3’ü LEGO tuğlalarını okul öncesi çocuklar için tehlikeli buldu, ancak çoğu öğretmen ise kontrol dahilinde küçük çocuklar için bilişsel becerilerin, motor becerilerin, yaratıcı düşünmenin ve sosyo-duygusal boyutların gelişimi için iyi olduğunu düşünmüştür.

LEGO ve Çocuk Psikolojisi
LEGO’nun çoğu konsept paketi Piaget tarafından tanımlanan belirli büyüme evresine karşılık gelen yaşlara hitap ediyor. Piaget’in bilişsel gelişim kuramı, somut işlem dönemi kabaca 6 yaşına kadar tanımlanır. LEGO gelişim evresindeki bu çocukların adeta “kendi icatlarını kendi bulması”na yardımcı olmaktadır.
Yani , sadece çocukluktaki bir oyuncak değil aynı zamanda büyüleyici ve eğitici bir öğrenme aracıdır.
Bunların yanı sıra LEGO’nun çocuklar üzerinde etkileri şu şekilde sıralanabilir:
*benlik saygısını oluşturur.
*çok boyutlu düşünmeyi zorlar.
*becerikliliği ve yaratıcılığa teşvik eder.
*gerçek dünya öğrenimini kolaylaştırır.
Örneğin, bir çocuk bir uçak yaptığında gerçek bir uçağın nasıl çalıştığını merak edecektir. Bu aşamada hem çok boyutlu düşünmeyi sağlayacak hem de yaratıcılığı gelişecektir. Yapım sonrasında ise özgüveni artacaktır.
Yaygın Gelişimsel Bozukluklar ve LEGO
LEGO ‘nun yapılandırıcı ve sistematik bir oyuna dayalı olması, öğrenmeyi ve davranış değişikliğini güçlendirmeye yardımcı olmaktadır. Bu nedenle, otizmli ve aspenger sendromlu çocukların bu oyuncağı içeren görevlerle motive olmaları muhtemeldir. LEGO terapisini değerlendiren önceki araştırmalar 24 haftalık terapiyi takiben, 47 otizmli çocukta sosyal yeterlilikte önemli gerileme olduğunu bildirmiştir.
Gerileme sonucunda okul ve oyun alanında sosyal temas başlatma sıklığı ve sosyal etkileşimlerin süresi terapiyi takiben önemli ölçüde artmıştır.
Kaynakça
