Deliksiz bir uykuya uzun zamandır hasret mi kaldınız? ya da Havaların hızla soğumasıyla yorgan almayı mı düşünüyorsunuz? O halde bu yazı tam sizin için. Globalde yapılan pek çok araştırma ağır yorganın stres, DEHB, anksiyete gibi durumlarda etkili olduğunu kanıtlamıştır. Bu yazımızda bu etkinin nasıl işlediğini ve beynimizdeki değişimlerini konuşuyor olacağız.
Bireyler pek çok bozukluk türünde uyku süresi ve uykunun derinliğinde sıkıntılar yaşamaktadır. Yaşadığımız son günlerde gerek ekonomik gerek kişisel dünyamızda geleceğe dair endişeler duymaktayız. Bu endişelerin vücudumuza bıraktığı etkilerin başında anksiyete gelmektedir. Anksiyete, geleceğe yönelik belirsizliğin kaygısıdır. Yaş fark etmeksizin kaygının vücudumuzda yarattığı stres bizim uyku sistemimizi şiddetli şekilde etkilemektedir.
“Duygularımı Bir Yorgan Mı Düzeltecek?” Diyorsanız
Ağır yorganlar, vücuda eşit basınç uygulamaktadır. Amerika’da yapılan bir araştırmada vücuda iyi gelen ideal yorgan ağırlığının 12 libre yani 4.40 kg civarı olduğu belirtilmiştir.
Bahsettiğimiz yorgan türünün bize iyi gelmesinin başlıca sebeplerinden biri salgıladığımız hormonlardır. Bir bebeğin ebeveyni tarafından kucaklandığında salgıladığı oksiton hormonu ile ne kadar rahatladığını düşünün.

Aynı rahatlatıcı etki biz yetişkinlere de uyku esnasında ağır yorgan ile sağlanmaktadır. Ağır yorganlar vücudumuzdaki parasempatik sinir sisteminin uyarısını arttırmakta olup, kan basıncımızı ve kas gerginliğimizi düşürerek daha sakin olmamıza yardımcı olmaktadır.
Ağır Yorganın Hormonlara Etkisi
Parasempatik sinir sistemi, sakinleşmemize yardım ederken vücudumuzda birtakım hormonlarda değişimler görülmektedir. Bunlar başlıca oksitosin, kortizol ve serotonin hormonlarıdır.

Oksitosin hormonunun anne ile bebek arasında ve romantik ilişkilerde bireyler arasında salgılandığını bilmekteyiz. Ayrıca oksitosin hormonu derin uykuya geçebilmemize yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda Ağır yorgan da oksitosin seviyemizi arttırması sonucunda sakinleşmemizi, rahatlamamızı ve kolayca uykuya geçmemizi sağlamaktadır.
Böbreküstü bezlerinden salgılanan kortizol hormonu, stres ile birlikte artış göstermektedir. Kortizol uyumayı ve derin uykuda kalmayı yüksek oranda etkilemektedir. Ne zamanki kortizol seviyesinde artış meydana gelirse, uyku problemi çekme ihtimalimiz yüksek olmaktadır.
Serotonin hormonu, gece dinlenmemizi sağlayan en önemli hormonlardan biridir. Çünkü vücut kimyasal sürecinde iken serotoninden melatonin üretir ve daha sakin kalmamızı sağlayıp, derin uyku içerisinde güç içinde öğrenilen bilgiyi işlememize yardımcı olur.
Ağır Yorganın Otizm ve DEHB’li Bireylere Faydası
Yukarıda ağır yorganın günlük yaşamda bireye faydalarından bahsettik. Şimdi gelelim, psikolojik tanı almış bireylere kazandırdığı faydalara;
Yapılan çalışmalar DEHB (dikkat eksikliği ve hiperaktivite) tanısı almış çocukların ve Otizm Spektrum Bozukluğuna sahip çocukların ağır yorgandan olumlu yönde etkilendiği göstermektedir.
Görülen sonuçlardan bazılarını sizler için derledik :
- Daha kısa sürede uykuya dalma
- Daha az kaygı ve daha fazla rahatlama hissetme
- Kaliteli uyku sonrasında gevşeyen kas ve zihinsel becerilerin gün içerisinde daha verimli kullanımı
- Okul yaşamında ilerleme kaydetme konusunda yardımcı olmaktadır.

Uyku Kalitemizi Yükseltecek Diğer Faktörler
Son olarak, uyku kalitemizi düzeltmek için sadece ağır yorgan kullanımı fayda yetmemektedir. Kaliteli uyku için yapılması gereken birkaç madde vardır:

- Uykudan yaklaşık 1-2 saat önce mavi ışığı kesmek,
- Stresi normal düzeye getirmek,
- Alkol tüketimini bünyenize göre sınırlandırmak,
- Meditasyon yapmak,
- Anda kalmaya yardımcı olabilecek egzersizler yapmak
Eğer tüm bunlara rağmen uykuya dalmakta ve uzun süre uykuda kalmakta zorluk yaşıyorsanız. Hekime ve ruh sağlığı uzmanına görünmenizi tavsiye eder, kaliteli uykular dileriz 🙂
https://www.verywellhealth.com/weighted-blankets-benefits-5086170
Thinking Of Using A Weighted Blanket? Here’s What You Need To Know.
