Değişim hayatın devam edebilmesi için sonu gelmez bir döngüdür. “Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir” sözü bu durumu oldukça iyi açıklar. Hayatta her şey dönüşüm içindedir ve biz canlılar dünyasında bu değişikliklere uyum sağlayarak yaşamımızı sürdürürüz.
Güneşli bir günde yağan yağmurun ardından çıkan gökkuşağı gibi sabit değişimler olabilirken; Bir işin bitmesi, taşınmak ya da bebek sahibi olmak gibi köklü değişimler de olabilir. Hayatlarımızda deneyimlediğimiz yeni durumlar karşısında yeni bilgiler öğreniriz ve gelişiriz. Bunun sonucunda değişim kaçınılmazdır ve değişerek ilerleriz. Bu bağlamda değişim, bizim öğrenmemiz ve gelişebilmemiz için olağan bir süreci oluşturur.
Bu durumdan hoşlanmamak ya da değişimin yaşandığı zamanlarda kaygı duymak oldukça doğaldır çünkü biz canlı varlıklar olarak aşinalık ve güvenlik ihtiyacı duyarız. Bilinmezlik bizim hayatımızda kaygı yaratan bir durumdur. Çoğu insan yarında yaşamanın ve sürekli yarını düşünmenin bulunduğumuz dönemin gerektirdiği bir zorunluluk olarak görmektedir. Bu durumun yarattığı kaygılarla baş edebilmek kişilerarası farklılık gösteren düşünce şekilleriyle mümkündür.

Değişimle baş edebilmek için bazı insanlar direnmemeyi ve kabul etmeyi tercih ederler. Bu durumda yaşanılan sancılı süreci daha iyi atlatabileceklerini düşünürler. Kimileri de değişimden korktukları için değişimin olmamasını diler ve yok saymayı tercih ederler. İki stilde de kişi acıdan kaçmaya ve güvenli bir alan yaratma hedefiyle haraket eder. Bu bağlamda kişinin hayatındaki değişimin hangi alanlarda olduğu ve kişiyi ne ölçüde etkilediği oldukça önemlidir. Değişim bazen bir amaç için kat edilmesi gereken bir yolken bazen de zorunlu olarak istenmeden yaşanılan bir süreçtir.
Geleceğimizi inşa ederken karşılaştığımız değişimlere, kişiler kolaylıkla uyum sağlayabilirken, yaşadığımız kayıplar, çektiğimiz acılar ya da istemediğimiz zamanlarda, birdenbire başımıza gelen felaketler sonucunda oluşan köklü değişimlere uyum sağlama sürecimiz çok farklı olabilir.
Uyum Sağlamak Yetenek Midir?

Değişime uyum sağlamak geliştirilebilir bir yetenektir. Davranışlarımızı, düşüncelerimizi ve duygularımızı keşfetme süreçlerini içerir. Bu duruma karşı verdiğiniz direnç tepkisi, durgun ve sıkışmış hissetmenizin sebebi olabilir. Yaratıcılığınızı bastırabilir ve gelişmek için önünüze çıkan fırsatları kaçırmanıza neden olabilir.
“Hayat biz gelecek için planlar yaparken başımıza gelenlerdir” demiş sevgili John Lennon. Çoğu durumda değişiklikler bizim kontrolümüz dışında gerçekleşebiliyor. Ama değişim zamanlarında nasıl tepki verebileceğimize biz karar verebiliriz. Bir süreci severek kabul etmeyebilirsiniz fakat yapabileceğiniz ufak ayarlamalarla bu süreci daha az sancılı bir hale getirebilmeniz mümkündür.
Değişime Uyum Sağlamak İçin Adımlar
Ruh sağlığı uzmanları tarafından araştırılan ve sunulan birkaç uyum sağlama yöntemlerini sizinle paylaşmak istiyorum;
1- Düşüncelerinizle vakit geçirin
Yaşanılan ruhsal problemleri çoğu kaygılı, stresli sıkışmış hissedilen zamanlarda kendini gösterir. Böyle zamanlarda kendinizi dinlemek, hissettiğiniz duyguları gözden geçirmek ve kendinizi anlamaya çalışmak oldukça zor olabilir. Değişimin yarattığı hoş olmayan duygularla baş edebilmek için kendinizi dinlemeyi deneyebilirsiniz.


2- Korkuyu tanımaya çalışın
İnsanlar için bilindik alanlar, tanıdık yerler ve alışılmış hazlar daha güvenli ve çekici gelebilir. Alışkanlıklarımızın bizi bu kadar benzer durumlara yönlendirmesinin sebebi, değişime karşı olan korku duygusundan kaynaklanıyor olabilir.
Bilinmeyene yönelik korkularımızın bizi güvenli limanlara sürüklediğini de düşünebiliriz. Ancak, yeni yerler keşfetmek ve yeni deneyimler yaşamak hayatımızı zenginleştirebilir. Yeni bir yemeği, yeni bir kültürü keşfetmek bize farklı bakış açıları kazandırabilir.
Bu nedenle değişimle birlikte gelen korku duygusunu tanımaya çalışmak, korkularınızı eğitebilmenize ve farklı bakış açıları geliştirebilmeniz için yardımcı olabilir. Değişimden korkmayın, ve deneyiminize hükmetmesine izin vermeyin.
3-Kendinize değişim kabulü için zaman verin
Değişimin getirdiklerini kabul etmek, bir anda gerçekleşebilecek bir şey olmayabilir. Bu konuda kendinize zaman vermek, çoğu zaman daha net sonuçlar almanıza yardımcı olabilir. Sıkışmış hissettiğinizde yapabileceğiniz yürüyüşler, sosyalleşebileceğiniz yeni bağlantı alanları oluşturmak oldukça önemlidir.

Yaparken eğlendiğiniz ve zamanın sizin için durduğu aktivitelerde bulunmak daha iyi hissetmeniz için yardımcı olup, kabul sürecinizi hızlandırabilir.

4-Bir uzmandan yardım alabilirsiniz
İçinde bulunduğunuz değişim süreci, oldukça zorlayıcı olabilir. İçinden çıkamayacağınız bir durumun içinde hissedebilirsiniz. Değişimi hayatın birçok farklı alanında, farklı biçimlerde deneyimleyebiliriz. Bu farklılıklar doğrultusunda uyum süreçleri kişiden kişiye ve değişimin türüne göre farklılık gösterir. Uyum süreçlerinizi hızlandırmak ve daha iyi hissetmek için bir uzmandan yardım alabilirsiniz.
