“Aranızda bitter çikolata sevmeyen var mı?” diye sorsam, pek çok okuyucumun damakta dağılan, sesiyle bile iştahımızı kabartan bir çikolata türüne hayır diyebileceğini sanmam 🙂
Kakao ağacının geçmişi en az 3 bin yıla dayanmakta olup, günümüzde dünya çapında en çok tüketilen çikolata türüdür. Günlük yaşamda bizi bu kadar cezbeden çikolata, artık bilimsel olarak da araştırmacıların ilgi odağı haline gelmiş bulunmaktadır.
Bu zamana kadar yapılan araştırmalarda, çikolata tüketiminin anti-stres, beyin kanında artış ve bilişsel performansı arttırma olasılığının yüksek olduğu görülmüştür.
Ayrıca bitter çikolata, içinde günlük yaşamda pek bilmediğimiz maddeler içermektedir: “flavonoid” adlı madde bitkilere sarı, turuncu, kırmızı rengi verirken, insan vücudunda güçlü antioksidan etkiye sahiptir. Yine bitter çikolatada bulunan başka bir madde “teobromin” ise idrar söktürücü, uyarıcı ve gevşetici bir etkiye sahiptir. Bitter çikolata, kalp ve damar cerrahisi ve beyin gelişimi alanında umutlu sonuçlar sunmaktadır.

Bitter çikolatanın acılığını gidermek için üretim sırasında şeker eklenmektedir. Çünkü pek çok kişi acı bir çikolata yemek istememektedir. Şeker-bitter oranına dair bulgularımızın kısıtlı olmasıyla birlikte, bildiğimiz bir şey var:
Yüksek oranda şeker; öğrenmeyi , hafıza kapasitesini, bilişsel motor hızı azaltırken; Alzheimer ve demans gibi nörolojik rahatsızlıkları arttırmaktadır

Fakat her şeyin fazlasının zarar olması gibi çikolata da aynı durum söz konusudur. Bilimsel olarak net zararlarına dair pek bilgi bulunmamaktadır. Bu yüzden fazla tüketimin bizi nelerle karşılaştıracağıyla ilgili soru işaretleri mevcuttur. Yapılan bazı araştırmalarda çok fazla çikolata tüketiminin, epilepsiye sahip bireylerde aniden gelen ataklardan sorumlu molekülün etkilenmesi ve bunun sonucunda beyin hasarlarının ortaya çıkmasına sebebiyet verdiği görülmüştür.
Bitter Çikolata Bizi Neden Mutlu Eder?
Çikolatanın kokusunun bile bizim vücudumuza etkisinin olduğunu biliyor muydunuz? Gerek kokusuyla gerek yenmesiyle mutluluk hormonları salgılatan bir yiyecekten bahsediyoruz.
Gelelim vücudumuzda salgılattığı hormonlara;
Serotonin Hormonu
Azlığında çökkün duygu durumu, keyifsizlik görülürken, çokluğunda zindelik ve mutluluk görülmektedir. Ayrıca serotonin hormunu, mide bulantısını uyarmada, kemik sağlını korumada ve kaygıyı düzenlemede de rol almaktadır.
Endorfin Hormonu
Halk arasında “mutluluk hormonu” olarak bilinen bu hormonun salgılanması, yapılan bir işten zevk almaya bağlıdır. Hormonun artmasından itibaren, mutluluk artışı görülmektedir. Çeşitli rahatsızlıklarda da endorfin, ağrı azaltıcı görevi görmektedir.
Bu yazımıza bitter çikolatanın faydalarından çokça bahsettik. Uzun süre yemenin psikolojik ve fizyolojik yan etkileriyle ilgili yeterli araştırma bulunmamaktadır. Fakat biliyoruz ki içerisindeki şeker uzun süre tüketimde bireye ciddi zararlar vermektedir. Ufak uyarımızı yapalım istedik ; Obezite ve şeker hastaları tüketimde dikkat etmelilerdir.
Sağlıkla Kalın 🙂
https://www.bbc.com/turkce/articles/clde05qy15lo
Cicvaric, A., Bulat, T., Bormann, D., Yang, J., Auer, B., Milenkovic, I., … & Monje, F. J. (2018). Sustained consumption of cocoa-based dark chocolate enhances seizure-like events in the mouse hippocampus. Food & function, 9(3), 1532-1544.
Santiago-Rodriguez, E., Estrada-Zaldívar, B., & Zaldívar-Uribe, E. (2018). Sağlıklı insanlarda bitter çikolata alımının beyin elektriksel salınımları üzerindeki etkileri. Yiyecekler , 7 (11), 187.
